top of page

Informationsblad nr 1 - 2023-01-26

Nu är vi inne i januari 2023 och här kommer årets första informationsblad till er medlemmar i samfälligheten.

Budgetplanering Styrelsen arbetar nu med att ta fram ett förslag till budget 2023 till vår årsstämma den 12 april. Som bekant har ju prisutvecklingen stigit kraftigt under 2022 och inflationen låg på ca 10 procent i december. Detta kommer att påverka kvartalsavgifterna för alla medlemmar under 2023. Vi får nu högre kostnader på avtal för skötsel av grönytor, vatten, el och en del andra inköp som försäkringar mm. Styrelsen försöker minska på utgifterna så långt det går bl.a. genom att försöka minska på avsättningar till underhållsfonden men vi kan inte reducera avsättningarna helt, eftersom vi senare då måste höja än mer senare för att klara vårt underhållsbehov.

Elavtal Hittills har vi haft ett fast el-avtal med Göteborg Energi på ca 40 öre per kilowattimme. Detta avtal löper nu ut i februari och vi kommer då att få teckna ett nytt rörligt avtal till betydligt högre pris, kanske 2-3 kr per kWh imedelvärde. Även detta påverkar givetvis kvartalsavgifterna.

Moms En annan negativ förändring är att skattemyndigheterna under 2022 beslutat att alla samfälligheter skall betala moms (meromsättningsskatt). Förenklat innebär det att vi skall ta ut 25 procent i moms på kvartalsfakturan till medlemmarna. Samtidigt får avdrag göras på momsen på alla inköp som samfälligheten genomför. Styrelsen har utrett konsekvenserna av detta för kvartalsavgifterna och ännu är detta inte helt klarlagt. En uppskattning är att kvartalsavgifterna kan komma att öka med ca 5 procent pga. av momsen. Styrelsen återkommer med mer information av detta i samband med budgetförslaget i vår verksamhetsberättelse som kommer att informeras om inför årsstämman. En positiv förändring är dock att vår elförbrukning på gatubelysningen och i Backatorpet minskat. Samfällighetens hemsida når du på https://btorp.se/ Samfälligheten har succesivt minskat elförbrukningen från 2017 med 70 000 kWh/år till 47 000 kWh/år 2021. Detta har skett genom att det succesivt bytts ut till LED-lampor. Under 2022 har de återstående 20st. gatlamporna bytts ut till LED-lampor vilket innebär att elförbrukningen minskar ytterligare med ca 10 000 kWh.

Extra möte information från Lantmäteriet. I det extra informationsblad styrelsen skickade ut för en vecka sedan, informerade vi om det informationsmöte som Lantmäteriet skall hålla den 1 mars kl. 15.45 i Kajutan, Backatorpsskolan. Information kommer då att ges om samfällighetens begäran att ändra vårt anläggningsbeslut för att kunna möjliggöra laddning av elbilar för de som har radgarage. Om en ändring av anläggningsbeslutet erhålles som vi begärt, räknar vi med att kunna begära in anbud under våren för att kunna installera laddstationer i radgaragen.

Årsstämman 2023 Kommande årsstämma är planerat att bli onsdagen den 12 april 2023. Motioner ska vara inlämnade senast 1 februari 2023 och kan då läggas i samfällighetens brevlåda som finns uppsatt vid Backatorpet.

Städdag Nästa städdag kommer att vara lördagen 6 maj 2023. Mer information kommer under våren 2023.

Vill du hyra Backatorpet så kan du boka in dig hos Marie Heimersson marie.heimersson@btorp.se. I agendan på samfällighetens hemsida kan du se när Backatorpet är uthyrt. Prisuppgifter kan du hitta på samfällighetens hemsida https://btorp.se/boka-backatorpet/ Slutligen vill styrelsen önska er alla en god fortsättning på det nya året. Nu ser vi fram emot ljusare och varmare väder i vår!

0 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Informationsblad 7, 2024-09-05

Hösten närmar sig och ännu har vi några vackra soliga sensommardagar. I år verkar det bli mycket frukt på träden också. Några av er...

Informationsblad 6, 2024-06-11

Sommaren kom en stund med sol och värme, men också riktigt oväder med regn och åska. Nu hoppas vi på mer fint soligt sommarväder. Tanke...

Informationsblad 5, 2024-05-21

Äntligen blev det varmt och skönt väder. Det kan göra så att fler personer rör sig ute i området och barn leker utelekar. För att...

Comentários


bottom of page